Teheranista Shiraziin

Posted by on 06/12/2012

Infrapunaliivit niskaan!

Infrapunaliivit niskaan!

Talvi yllätti motoristit

Turkin syksy lokakuun puolivälistä marraskuun puoleen väliin oli kuin Suomen kesä. Lämmintä parhaimmillaan lähelle 30 astetta, mutta yöt alkoivat olla koleita ja sateisina päivinä lämpötila kipusi nipin napin kymmenen asteen yläpuolelle. Tiedossa oli, että Turkin ja Iranin rajalle sataa talvella paksu lumipeite, ja ylitys oli tehtävä hyvän sään aikana. Teheranissa, lumihuippuisten Elburus -vuorten juurella, talvi teki tuloaan. Yllätys kuitenkin oli, kun sääennusteessa kerrottiin monta sataa kilometriä etelämpänä Esfahanissa ja Shirazissakin olevan syksyistä ja sateista.

Teheranista ajoimme paksun pilvimassan alla Kashaniin. Aavikon kaupungissa ei aurinkoa juuri nähty ja lämmintä oli kymmenkunta astetta. Nähtävää riitti kuitenkin pariksi päiväksi. Taivas pysyi harmaana, kun jatkoimme matkaamme. Silmänkantamattomiin jatkuva kivikkoinen autiomaa tihkusateessa oli ankea. Viidenkymmenen kilometrin päästä maasto muuttui vuoristoiseksi ja lämpötila tippui lähelle nollaa. Vastaan tuleva aura-auto ei nostanut mielialaa. Sumussa tie nousi 2100 metrin korkeuteen, jossa oli kymmenkunta senttiä tuoretta lunta! Tie oli kuitenkin sula.

 

Etelän auringossa

Etelän auringossa

Esfahanista Shiraziin on matkaa yli 450 kilometriä. Kylmettymisen pelossa jaoimme etapin kahdelle päivälle ja yövyimme matkalla Abadehissa. Ensimmäinen päivä köröteltiin ylätasangolla melkein 2200 metrin korkeudessa. Joka puolella näkyi lumisia huippuja. Iltapäivällä taivas aukeni ja aurinko näyttäytyi ensimäistä kertaa reiluun viikkoon. Tie oli viivoittimella vedetty ja edessä siintävät vuoret tuntuivat pakenevan samaa vauhtia kuin ajoimme. Abadehin jälkeen tasanko loppui ja reitti kiersi 3943 metrisen Kuh-e Belin alarinteillä. Kahden ja puolen kilometrin korkeudessa lumikenttä hohti, aurinko lämmitti ja tunnelma kohosi!

Shirazissa talven selkä taittui ja nautimme taas aurinkoisista syyspäivistä.

 

Ashura

Moskeijan moottoripyöräparkki Kashanissa

Moskeijan moottoripyöräparkki Kashanissa

Kun saavuimme Iraniin, lipputangoissa liehuivat mustat liput ja yöllä ulkoa  kuului hurjaa  rummutusta. Kyse oli shiiamuslimien Muharram-kuukauden vietosta. Kymmenen päivän ajan he murehtivat vuonna 680 tapettua Muhammadin tyttärenpoikaa, Husseinia.

Kashanissa koko kaupunki oli koristeltu värivaloin ja lipuin. Katukioskeista ihmisille tarjoiltiin ilmaiseksi teetä, ruokaa ja synkkää musiikkia. Moskeijoista saarnamiesten itku kiiri myöhään yöhön asti.

Juhla huipentui kymmenentenä päivänä, Ashurana. Siirryimme seuraamaan meininkiä Esfahaniin. Valtavalla Imaamin aukiolla musiikki pauhasi ja liput liehuivat. Mustiin pukeutuneet itsensä ruoskijat, soittajat ja kuvaelman esiintyjät vaelsivat synkkänä paraatina. Rummutus oli hypnoottista ja tunnelma painostavan surumielinen. Väenpaljouden suhtautuminen turisteihin ja valokuvaukseen arvelutti.

Kauaa emme ehtineet meininkiä keskenämme ihmetellä. Ryhmä nuoria miehiä keräsi kaikki kymmenkunta ulkomaalaista yhdeksi ryhmäksi ja vei meidät seuraamaan tapahtumaa parhaille paikoille Ali Qapu -palatsin terassille! Miehet kuuluivat johonkin uskonnolliseen kansalaisjärjestöön ja suorastaan usuttivat valokuvaamaan. Räpsimme kuvia paljon, mutta päädyimme kohteeksi vielä useampaan otokseen – ja kaiken lisäksi antamaan lausuntoja paikallistelevisioon. Erikoisen päivän päätteeksi porukka vietiin ajatollahin puhutteluun  ja syömään astioilta jotka huusivat turmiota Yhdysvalloille, Britannialle ja Israelille. 

Vielä myöhään illalla joku vastaantulija muisti nähneensä minut telkkarissa…

Ashura kulkue Esfahanissa

Itsensä ruoskijat samaistuvat imaaminsa kärsimyksiin

 

9 Responses to Teheranista Shiraziin

 1. Ramin kummitäti

  Hei vaan Rami ja Minna!
  Meilläkin on nyt täällä lunta ja pakkasta. Eilen oli Suomen 95 v. itsenäisyyspäivä ja me tietysti juhlimme täällä sitä. Ihan vaan itsenäisyyspäiväkynttilän palaessa. Ihme, että sielläkin on lunta, mutta tehän olittekin niin korkealla vuoristossa. Paljon on mielenkiintoista tapahtunut matkanne varrella. Te osaatte tosi hyvin kuvailla tapahtumia ja näkymiä! Kun lukee teidän kirjoituksia, tuntuu kuin itse olisi paikalla ja kokisi ja näkisi kaiken sen. Täällä on joulu kohta ovella, miten se siellä päin joulunaika meneekään? Miten paikalliset viettävät joulua? Teille tulee todella erilainen joulu. Hyvää matkanjatkoa teille, toivottelee joulumuori

 2. JattaA

  Lämmittääkö tuollainen infrapuna hyvynkin? Nyt taitaa taas tarjeta ilman liiviä, luulen:-)!
  Onkos muuten (mopon lailla) rumpukin Yamaha? JattaA täällä yrittää olla tiitterä, heh! Rakkaat terveiset teille!

 3. Rami

  Nyt tarkenee taas paremmin. Persianlahden rannalla lämmintä oli lähemmäs 30 astetta!
  Yamaha teksti näkyi rummussa kun tähtäsin, mutta rumpali kääntyi ratkaisevalla hetkellä 🙁
  Joulua taidetaan viettää ihan keskenään… eikä paikastakaan ole vielä varmuutta.

 4. Ramin Marja-serkku

  Heippatirallaa!
  Ihanaa, kun ootte päässeet taas nautiskelemaan lämmöstä! Meillä täällä kahlataan lumessa, mutta ei sovi valittaa, onhan tätä odotettukin. Tuntuu mahtavalta taas kokea “sininen hetki”, samalla kun lumen määrä lisääntyy, kasvaa myös joulumieli. Teidän tuskin kannattaa mennä siellä kaupasta joululaatikoita saatika kinkkua kyselemään… Voivat tykätä huonoa ;D

  Ajelkaa varovasti!
  Haleja! Marja
  ps. Meillä oli eilen poitsun ristiäiset ja isä toi mulle sen Kalevan lehtijutun teistä, kun en sitä netistä löytänyt.

 5. Eero ja Malla Vihannista

  Moi,
  kai teillä on kaikenvaralta tonttulakit mukana matkatavaroissa 🙂
  Mahtava seurata teidän reissua, kirjoittakaa ihmeessä matkastanne kirja, kertomus on niin sujuvaa ja mielenkiintoista luettavaa.
  Turvallisia kilometrejä teille!

 6. mä taisin olla serkku?

  Teillä on hieno matka, ilo lukea ja katsoa kuvia. Mieluummin minäkin ottaisin ruoskasta kuin tätä Suomen talvea. Hyvää reissua ja jos/kun sinne etelään pääsettä niin viettäkää piitkä loma, pinacolada & cubalibreä ainaki niin että on tarpeeksi.

 7. Lailaliisa

  Hyvää Joulua matkalaiset

 8. Riikka

  RUPURUPUREIJAA MINNA MANNA MUUSA RAKAS! Kaikkea hyvää Teille sinne teille 😉 Stay safe!

 9. kimmo

  Oot sie sälli ja paikkaan ittene/-si työntänyt. Ei hitto.
  Minä vaan sukeltelen mieluummin täällä Koh Taon vesissä,,,

Kommentoi - Leave a Reply