Uralskista kotiin

Posted by on 04/07/2013

 

Taideteokset ovat kestäneet kauemmin kuin rakennukset niiden taustana

Taideteokset ovat kestäneet kauemmin kuin rakennukset niiden taustana

Volgan rantaan

Alkukesän koivunlehdet loistivat kirkkaanvihreinä ja kirkkojen kupolit kimalsivat Uralskin ilta-auringossa, mutta aro jatkui puuttomana Euroopan puolellakin. Kazakstanin ja Venäjän raja sijaitsi keskellä ei mitään ja taskun pohjalle jäi käyttämättömiä tengejä. Ajoimme kohti Samaraa ja Frederik renkutti päässä Volgaa.

Samarasta löysimme mukavan hostellin, joka ei hölmön viisumin rekisteröintisäännön takia uskaltanut ottaa meitä asiakkaikseen. Neuvostoliiton perintönä ulkomaalaiset, jotka viettävät Venäjällä yli viikon joutuvat rekisteröimään viisuminsa hotellissa tai poliisilla. Hostelleissa rekisteröinti ei onnistunut.

 

Samarassa sai olutta suoraan panimon hanasta

Samarassa sai olutta suoraan panimon hanasta

Lämpömittari kohosi yli kolmen kympin, mutta Volgan vesi oli edelleen jäätävän kylmää. Janoiset kaupunkilaiset hakivat panimon tehtaanmyymälästä olutta suuriin kanistereihin ja jatkoivat kuivakalakaupan kautta joen rannalle. Me jatkoimme matkaamme ylävirtaan ja Volga leveni Kuibyševin mereksi, jonka vastarantaa ei näkynyt. Eikä ihme – Euroopan suurin patoallas on puolitoista kertaa Saimaan laajuinen!

Sohvamajoitusta

Kazanista löytyi sohvasurffauspaikka. Isäntämme Ruslan oli päivät töissä ja illat harrastamassa, mutta kertoi meille kotikaupunkinsa kiinnostavimmat paikat ja antoi meille asuntonsa avaimet. Pidimme seuraa lihavalle kissalle ja lähdimme katsomaan Tatarstanin pääkaupunkia. Kazanissa järjestetään tänä kesänä universiadit, opiskelijoiden olympialaiset, joihin odotetaan kymmeniätuhansia kävijöitä. Öljyrahalla rikastunutta kaupunkia remontoitiin ja puunattiin vimmatusti juhlakuntoon.

 

Kazanin katusoittajat

Kazanin katusoittajat

Seuraava yöpaikka löytyi Linan sohvalta Nižni Novgorodista. Kiireisellä opiskelijatytöllä oli tenttiviikko, ja hän pahoitteli, kun ei voinut esitellä meille kotikaupunkiaan. Me olimme otettuja lyhyellä varoitusajalla saadusta majapaikastakin. Katselimme lastenpäivän meininkiä Kremlissä, ihastelimme kirkkojen värikkäitä kupoleita ja kävimme operetissa, jonka miespääosan esittäjä oli charmantti kuin suomalainen poliitikko. Naislaulaja ja can-can -tanssijattaret olivat onneksi viehkompia.

 

 

 

Uupperaa

Uupperaa

Seuraavana iltana vuorossa oli toisenlaiset kekkerit, kun jatkoimme matkaamme Šujaan. Opaskirjan innoittamina pysähdyimme ikoni- ja miniatyyrimaalareistaan tunnettuun Palekhiin. Huoltoasemalla juttelemaan tuli Jura, oikea ”pahapersepaikkeri” prosenttiliiveineen kaikkineen. Hän kertoi itsekin tehneensä pitkiä reissuja muun muassa Turkin kautta Kaukasukselle ja Vladivostokiin – ja kutsui meidät kylään. Majoituimme Grazy Region MC:n tallille ja lähdimme syömään Juran ja hänen veljensä Sergein omistamaan ravintolaan. Muutaman oluen jälkeen veljekset kertoivat omistavansa myös ikonitehtaan, joka toimitti kullattuja ikoniseiniä kirkkoihin ympäri laajan Venäjän maan. Enää ei tarvinnut ihmetellä miesten uusia Harrikoita ja GSA Bemareita. Kovanaamaimago kuuluu asiaan venäläismotoristien piireissä.

 

 

 

Leningradin oblasti

Leningradin oblasti

Palekhista ajoimme Jaroslavliin ja sieltä Tšerepovetsiin. Varsinkin ensin mainittu yöpaikka olisi ansainnut enempikin huomiota, mutta koti oli jo liian lähellä. Havumetsät, peltotilkut, joet ja järvet näyttivät tutuilta. Siisteys ja vehreys tekivät vaikutuksen Intian törkyisyyden, karujen vuoristojen ja puuttoman aron jälkeen. Tšerepovetsissä oli aika sanoa hyvästit Nepalista ostetulle eturenkaalle, joka oli kulunut pahasti hampaille. Samalla päätin, että häijysti rahiseva ketju saa luvan kestää Suomeen asti ja lähdimme Tihvinää kohti. Tie Rybinskin tekojärven pohjoispuolella oli odotettua parempaa, joten päätimme ajaa saman tien Pietarin ohi Terijoelle. Vaikka olimme tulossa moottoripyörällä Intiasta, tuntui Pietarin kehän päätön meno pelottavalta.

 

Vieremällä näytti, että kotiin ei pästä kuivina

Vieremällä näytti, että kotiin ei pästä kuivina

Kotiutuminen

Seuraavana päivänä ohjelmassa oli rajan ylitys. Venäjän tulli hieman ihmetteli Kazakstanissa leimattua tulliselvitystä ja Suomen tulli Carnetia, johon piti saada loppuleimat. Rajalta jatkoimme Parikkalaan, jossa sankariseikkailija Naukkarinen oli laatinut karjalanpaistin ja rypyttänyt itse piirakatkin. Aikamoinen Shangri-La löytyi Kinnarniemen saunamökiltä, kun aamu alkoi valjeta ja kiuas hiljalleen hiipua. Järvi höyrysi ja taivaalta ripsi hiljalleen vettä.

Viimeiset viisisataa kilometriä nautiskelimme Kesä-Suomen tasaisista teistä, hiljaisesta liikenteestä. Kohta oli juhannus, tien päällä oli vierähtänyt kahdeksan ja puoli kuukautta. Kilometrejä oli 23:ssa eri maassa kertynyt yhteensä 28 500.

 

 


Näytä suurempi kartta

6 Responses to Uralskista kotiin

  1. Rossi

    Kiitokset teille! Olen seurannut matkaanne blogin kautta ja odottanut konepyöräilijöiden tavoin tulevaa ajokautta. Pakkasen paukkuessa on ollut erinomaisen hienoa ja mielenkiintoista päästä irti ajesta jonnekin toisaalle ja nähdä missä matkaatte. Hienoja kuvia ja maistuvia kommentteja! Kiitos. 😀

  2. Ramin Marja-serkku

    Helou darlings! Olipa ihana nähdä teitä kotosalla! Toivottavasti olet, Minna, päässyt lopullisesti ‘kaverista’ eroon (en nyt tarkoita Ramia);) Tulkaahan käymään, kun ohi mopoilette! Nähdään taas! Marja

  3. JattaA

    Kiitos näistä kertomuksista!
    Näiden ansiosta pitkä talvikin taittui rattoisammin kun aina oli jotain uutta mielenkiintoista luettavaa. Melkein kuin olisi itsekin pikkuisen ollut reisussa (jäneksenä olinkin,
    huomasittekste?!) :)!

  4. PY Jean-Bernard

    Hello Rami,
    Are you back to Finland. Congratulations for this fantastic trip.
    We met in Diu in February.
    All the best.
    Jean-Bernard Py

  5. Rami

    Kiitokset kaikille jotka ovat näitä jaksaneet lukea. Ja kannustavat kommentit lisäsivät kirjoitusmotivaatiota aina kun se meinasi hukkua!

  6. Rami

    Merci Jean-Bernard! It was a great trip, now we are back to Finland!

Kommentoi - Leave a Reply