Shoppailua, nähtävyyksiä ja rantalomaa
Jokaisessa Iranin kaupungissa on basaari. Jo pienessä Kashanissa hämmästelimme kauppapaikan kokoa, mutta Shirazin korttelista toiseen jatkuvien sokkeloiden rinnalla jopa Istanbulin Suuri Basaarikin on pikku kioski. Tunnelma on turkkilaiseen kuhinaan ja tyrkyttämiseen verrattuna leppoisa ja hinnat inflaation takia alhaalla.
Shirazin ykkösnähtävyys on Persepolis, muinaisen Persian legendaaristen kuninkaiden Dariuksen Xerxeen yli 2500 vuotta sitten rakennuttama palatsi. Palatsi paloi Aleksanteri Suuren Aasian kiertueen yhteydessä ja ympäröivä savitiilikaupunki on hävinnyt tomuksi.
Palatsin läheisestä metsiköstä pilkistävät valkoiset teltanrungot muistuttavat 41 vuoden takaisista kekkereistä, jotka kuninkaiden kuningas ja arjalaisten aurinko, shaahi Mohammed Reza Pahlavi, järjesti Persian valtakunnan 2500-vuotisen historian kunniaksi. Teltoissa oli marmoriset kylpyhuoneet, vesi tuli kullatuista hanoista, ruoka ja kokit Pariisista. Uutiskuvissa Kekkonen istui eturivissä shaahin, Etiopian keisarin ja marsalkka Titon kanssa. Vieraat tuotiin paikalle 250:llä punaisella Mersulla ja kekkerien hinnaksi tuli laskelmien mukaan jopa 200 miljoonaa dollaria. Kahdeksan vuotta myöhemmin shaahi ajettiin maanpakoon Egyptiin ja ajatollah Khomeini otti vallan.
Shirazissa päätimme, että paleleminen saa hetkeksi riittää ja käänsimme etupyörän kohti Persianlahtea. Sandan ja Hakan, turkkilaiset, joihin tutustuimme Esfahanissa aikoivat lähteä mukaan, mutta eksyivät lähtötohinassa ja ajoivat alkuperäisen suunnitelmansa mukaan Yazdiin. Zagros -vuoret jatkuivat etelässä matalampina ja lämpötila nousi lähelle kahtakymmentä. Jyrkkäreunaisissa kanjoneissa kasvoi palmuja.
Olimme lähdössä valokuvaustauolta, kun parkkipaikalle kurvasi poliisiauto. Pian paikalla oli toinenkin partio taivastelemassa isoa moottoripyörää. Iranissa yli 250 -kuutioiset pyörät on kielletty – samoin moottoripyörällä ajo valtateillä. Poliisien pitäisi kuitenkin tietää, että maa on allekirjoittanut kansainvälisiä tieliikennesopimuksia, eivätkä rajoitukset koske ulkomaalaisia. Olin päässyt selonteossa siihen asti, että olemme Suomesta ja ylittäneet Iranin rajan laillisesti, kun vanhin poliiseista konkoili pyörän selkään! Komensin ukon alas satulasta ja kerroin, ettei moinen pelleily ole soveliasta viisikymppiselle poliisiupseerille. Hämmetyneiden Seriffien käytös muuttui siivommaksi ja yllättäen eräs nuorista konstaapeleista oppi puhumaan englantia! Kun laitokselta saatiin päällikkö paikalle tarkistamaan leimat carnetissa oikeiksi, olimme vapaat jatkamaan matkaa.
Maasto tasoittui, kun lähestyimme Laria. Arolla töröttävät kupolit merkkasivat vedenalaisten vesikanavien reittejä. Reppumatkaajat tallaavat yleensä samaa polkua Teheranista Kashanin, Esfahanin, Shirazin kautta Yazdiin. Törmäsimme samoihin ihmisiin jokaisessa kaupungissa ja majoituksen löytäminen oli helppoa. Lar ei ollut tällä reitillä, ja yöpaikan etsiminen teetti vähän töitä. Pienen väännön jälkeen saimme kuitenkin päät tyynyyn ja aamulla jatkoimme matkaamme Qeshmin saarelle.
Lämmintä oli kolmisenkymmentä astetta, meri turkoosi ja yksinäinen delfiini kävi tervehtimässä saarelle suuntaavaa autolauttaamme. Suurin osa matkailijoista oli iranilaisia, eikä trooppisen saaren rantaelämä ihan vetänyt vertoja Karibialle – väki kahlasi rantavedessä täysissä tamineissa…
Qeshm on verovapaa alue ja Iran kaavailee siitä kilpailijaa Hormuzin-salmen toisella puolella kimaltelevalle Dubaille. Yhteistyötäkin meren yli tehdään. Emiraattien työnvälitysfirmat lähettävät ulkomaalaiset asiakkaansa Qeshmille uusimaan viisumeitaan. Vietimme ensimmäisen yön saarella hotellissa, jonka muut asukkaat olivat Aasiasta tai Afrikasta. Liberialainen Calvin kertoi asuneensa hinta – laatu suhteeltaan kelvottomassa hotellissa jo pari viikkoa. Viisumi ei valmistu, passi on kanissa ja piikki hotellille (ja työnantajalle) kasvaa.
Qeshmin kiinnostavin paikka on aavikon ja avomeren kulmaukseen jäävä Haran mangrovemetsä. Tuli kotoinen olo, kun tihkusateisesta vitikosta ilmoille kajahti kuovin varoitushuuto.
Kuukausi Iranissa kului vauhdilla ja viisumin viimeinen käyttöpäivä läheni. Qeshmiltä suoritimme aurinkoisessa säässä parin päivän moottorimarssin Bamiin lähelle Pakistanin rajaa.
Vitsi, kun repesin siitä, että olit (taas) komennellut poliiseja… ;0) Hyvä se on puolensa pitää. Olkaa, please, tarkkoina siellä Pakistanissa. On ollut kuulemma levottomuuksia. Aiotteko käydä sukuloimassa siellä? Enää muutama yö jouluun. Missä ja miten aiotte sen viettää? Haleja molemmille täältä lumen ja pakkasen keskeltä! Marja
Apua, tuo poliisikohta on niiin parasta (mutta hurjaa)!
Mistä te kaiken tuon tiedon aina kaivatte kohteista. Täytyy sanoa, että tosi mielenkiintoista luettavaa. Tulee samalla opittua kaikenlaista uutta kohteista. Maisemakuvat ovat upeita. Hieman erillaiset ilmat siellä. Täällä on tällä hetkellä pakkasta 23 astetta. Ollut jo useamman päivän. Oikein mukavaa joulunaattoa ja joulunaikaa teille sinne jonnekin.
Hyvää, rauhallista ja turvallista joulua teille, rakkaat maailmanmatkaajat! Nauttikaa täysillä varmasti erilaisesta joulusta. Hyvän joulun toivotus myös teille, rakkaat sukulaiset ja muut tuttavat, jotka tätä Ramin ja Minnan reissublogia luette! T. Marja + perhe
Hyvää joulunaikaa teille sinne kauas! – kummitäti
Mukavaa kinkun sulattelua sinnekin! Täällä joulu on ollut oikein rauhallinen, sitä on tuskin huomannut…
TIetoa kaivetaan matkaoppaista, netistä ja omasta päästä 🙂