Tankkiautolla Slovakiaan II

Posted by on 05/04/2012

03/04

Startti aamulla 03.30, pari astetta pakkasta. Suwalkin ja Augustowin välinen rytyytys on huonoa tietä Puolan asteikollakin. Varsovan eteläpuolen omenapuumetsistä oli savotoitu liiat oksat isoihin kasoihin, joita nyt poltettiin.

Varsovan ja Krakovan välinen tie on nykyään suurimmaksi osaksi nelikaistaista ja hyvä pintaista. Viimeisillä tietyö pätkillä hommia painetaan täysillä. Työt pitäisi saada valmiiksi ennen ensikesän jalkapallon EM-kisoja. Varsovan länsipuolen suurilla moottoritietyömailla aikataulussa pysyminen saattaa tehdä tiukkaa.

Matkaa Krakovaan kertyi reilu 600 kilometriä. Iltapäivällä lämmintä oli parikymmentä astetta, eikä unta tarvinnut houkutella.

 

04/04

Nukuin tunnin pitempään kuin eilen. Krakovasta perille Ruzomberokiin matkaa olisi linnuntietä vain pari sataa kilometriä, mutta Tatran ylitys sillä kohdalla on jyrkkä, joten kiersin sata kunta kilometriä Tsekin kautta Slovakiaan. Perillä olin neljän ja puolentunnin ajon päätteeksi – paikallista aikaa kahdeksalta. Purku sujui sukkelaan ja oikaisin tyhjällä autolla vuoren yli takaisi Puolaan. Slovakia taitaa olla halvin euromaa, sipulikeitto maksoi euron ja kymmenen senttiä. Ylikomisario Kallio sai häijyimmät pahikset nalkkiin. Huomenna syötän cd-soittimelle Motörheadia.

Puolalaisten pikkukylien tienvarsibaareista löytyy hyvää syötävää, mutta wlan-verkko ei ole pariin päivään osunut samaan paikkaan tauon kanssa.

 

05/04

Taas liikkeelle ennen kanalinnun rääkäisyä. Ajoin Lodzin läpi ennen kuin kaupunki oli herännyt. Puolan pahimmat ruuhkat syntyvät, kun maan pohjois-etelä suunnassa lävistävän ykköstien liikenne ahdistetaan suurkaupungin keskustaan raitiovaunujen ja henkilöautopaljouden sekaan.

Puolan liikennekulttuuri on siistiytynyt viime vuosina, mutta vieläkin näkee keskimäärin yhden kolarin päivässä. Tämän päivän kiintiö täyttyi jo aamuyöllä, kun henkilöauto oli kiilannut ambulanssin liikenneympyrässä ja molempien keulat olivat vielä osuneet lyhtypylväisiin…

Mäntyöljyn lastaus sujui kohtuullisen sutjakasti ja nettiyhteyskin löytyi. Aamulla laivaan Gdyniassa ja reissu onkin viittä vaille valmis. Ensi viikolla tiedossa on samanlainen kiertue.

Kommentoi - Leave a Reply