Lahoresta Islamabadiin

Posted by on 19/05/2013
Pakistanilaista rekkataidetta

Pakistanilaista rekkataidetta

Paluu Pakistaniin: Vieraanvaraisuutta ja rekkataidetta

Pakistanin passintarkistaja innostui veistelemään vitsejä ja tullikin oli leppoisalla tuulella. Kun leimat oli saatu, ajoimme ensimmäiselle puheaikaa myyvälle kioskille tankkaamaan kännykkäliittymää. Yritin soittaa Atifille, lahorelaiselle motoristille, joka lupasi majoittaa meidät. Viereisen huoltoaseman pojat kiikuttivat vesipullot lahjaksi, kun hikoilimme 38-asteen helteessä ajopuvuissamme. Kommunikaatio-ongelmien takia päädyimme ajamaan auringon paahteessa kahdeksan miljoonan asukkaan Lahoren keskustan läpi, mutta löysimme perille.

 

 

Teippitaiteilijan käsissä laukut saivat uuden ilmeen

Teippitaiteilijan käsissä laukut saivat uuden ilmeen

Ensimmäinen päivä Lahoressa meni jutustellessa ja tutustellessa. Toisena päivänä veimme alumiinilaukkumme koristeltaviksi. Meikäläiset sirkustirehtöörit ovat luultavasti kateellisia pakistanilaisille kuljetusyrittäjille, sen verran hillitöntä rekkataide on. Ensin ajattelimme maalauttaa laukut, mutta Atif kertoi, että teippaamalla saa hyvän lopputuloksen paljon nopeammin ja halvemmalla. Olin vähän epäileväinen, mutta vierailu teippitaiteilija pajaan vakuutti, että heijastava teippi oli oikea ratkaisu.

 

MAP:n porukka toivotti meidät tervetulleiksi Pakistaniin

MAP:n porukka toivotti meidät tervetulleiksi Pakistaniin

 Iltaa istuimme lahorelaisten motoristien kanssa. Motorcyclists Association of Pakistan on maanlaajuinen kerho, mutta vireintä toiminta on Lahoressa. Moottoripyörä on Pakistanissa arkinen kulkuneuvo tai työväline – tai muutaman superrikkaan elvistelyä varten hankkima kyykkypyörä tai Harrikka. MAP:n porukan pyörät ovat yleensä pieniä ja vanhoja, mutta niillä ajetaan paljon ja pitkiäkin reissuja. Seuraavana viikonloppuna kerho aikoi ajaa Islamabadiin tapaamaan Kiinan suurlähettilästä. He haluaisivat jatkaa Karakorum Highwayta Kiinan puolelle, mutta kalliiden ja hankalien lupien takia se on jäänyt haaveeksi.

 

Katusirkus ilmestyi kuin tyhjästä Lahoren vanhassa kaupungissa

Katusirkus ilmestyi kuin tyhjästä Lahoren vanhassa kaupungissa

Laukut olivat valmiit jo seuraavana aamuna. Teippimestari oli nipertänyt sadoista pienistä paloista kuudessa tunnissa komeaa jälkeä. Adil, yksi moottorikerhon aktiiveista esitteli meille kotikaupunkiaan. Tunnelma Lahoressa oli rento, tammikuun kireä ilmapiiri Islamabadissa ja Karachissa oli vain muisto.

 Nepalissa tapaamamme saksalainen Steven lähetti viestin, jossa hän kertoi olevansa matkalla Lahoreen, ja majoittuvansa paikallisen motoristin luokse. Kun kysyimme Atifilta, tiesikö tämä Stevenin isännän, vastaus yllätti: Hän oli tulossa samaan osoitteeseen!

 Stevenin aikataulu meni päivällä pitkäksi, mutta ehdimme kuitenkin tavata myöhäisellä päivällisellä, kun teimme lähtöä Islamabadiin.  Liikenne Lahoren ja Islamabadin yhdistävällä Great Trunk Roadilla oli Intiaan verrattuna rauhallista ja kaikki samaa kaistaa ajavat olivat matkalla samaan suuntaan. Saavuimme pääkaupunkiin vähän ennen pimeän tuloa ja söimme illallista majatalon pihalla kotoisen kesäisessä säässä. Lämmintä oli toistakymmentä astetta vähemmän kuin paahteisessa Lahoressa.

 

Slummeista yliopistoon päässeet nuoret ovat motivoituneita vapaaehtoistyöntekijöitä omilla kulmillaan. Paras osoitus Planin työn toimivuudesta!

Slummeista yliopistoon päässeet nuoret ovat motivoituneita vapaaehtoistyöntekijöitä omilla kulmillaan. Paras osoitus Planin työn toimivuudesta!

Slummeista opiskelemaan

Seuraavana aamuna ohjelmassa oli tutustuminen Planin toimintaan Islamabadissa. Aamulla saimme mojovan tietopaketin järjestöstä ja sen työstä. Sitten kävimme tervehtimässä slummeista lähtöisin olevia yliopisto-opiskelijoita, jotka toimivat kolmen viikon kurssin jälkeen vapaaehtoistyössä omilla kulmillaan. Motivoitunut ryhmä oli paras osoitus Planin työn tärkeydestä.

 Tämän jälkeen pääsimme vierailulle kummityttö-Mahreenin luokse. Nelivuotias ujosteli outoa väkeä, mutta hänen isosiskonsa uskaltautui Minnan syliin. Vaikka Mahreen onkin nimitetty kummilapseksi, ei hän, eikä hänen perheensä saa lahjoitusrahoja, vaan ne käytetään koko kulmakunnan hyväksi.

 Läheisessä naistentalossa alueen tytöille ja naisille opetettiin terveystietoa, hygieniaa, käsitöitä ja yrittäjyyttä. Kiitimme kiinnostavasta päivästä ja jatkoimme pohjoiseen – kohti Karakorumin valtatietä ja Kiinaa.

 


Näytä suurempi kartta

5 Responses to Lahoresta Islamabadiin

 1. JattaA

  Onpas törstinä tuo apina!
  Ja aikas ihana on tuo Minnan uusi kaveri…
  Juluman näkönen mainos hammaslääkärillä, huh!

 2. Atif Zahid

  will miss you guys loads. had good fun , chat . tea and travel gossips. Hope to see you guys around .

 3. Adil Lahorei

  indeed it waz nice time with u guys i hope next time will much better tour and now its ur duty to Promote the tourism of Pakistan as Pakistani are nice and hospitable we welcome to all tourist in Beautiful Pakistan

 4. Tareen

  Really nice time,we miss it,you are our family & we love our family,hope we’ll meet any time any where on the road.

 5. Rami

  Thanks guys! I uploaded some pictures from Pakistan to http://www.easy-rider.fi/pakistan.

  There will be some more… some day…

Kommentoi - Leave a Reply